V minulém článku jsme si vysvětlili, proč je nutné zařadit do svého života co nejvíce pohybu. A protože u sezení to platí dvojnásob, povíme si dnes něco o dynamickém sezení.

Na židlích je v zásadě možné sedět dvojím způsobem. Staticky, nebo dynamicky. Pokud chceme sedět co nejzdravěji, je potřeba dynamického sezení. Ovšem dynamické sezení umožňují pouze židle, které jsou vybaveny tzv. synchronní mechanikou.

Případně balanční mechanikou - ale o těch někdy příště.

Co je to synchronní mechanika?

Synchronní mechanika je součástka namontovaná pod sedákem židle a zajišťuje automatické nastavení správného úhlu mezi sedákem a opěrákem židle. Synchronní mechanika je konstruována pro maximální podporu dynamického sezení.

Je samozřejmě možné nastavit si nějakou vhodnou pracovní polohu a tu uzamknout. V tomto okamžiku hovoříme o statickém a nepříliš zdravém způsobu sezení.

V okamžiku odblokování (odemknutí) mechaniky začne židle automaticky nastavovat optimální úhel mezi sedákem a opěrákem. A právě ono automatické nastavování úhlu mezi sedákem a opěrákem ve spojení s optimálním nastavením síly protiváhy umožňuje mnohem zdravější dynamické sezení.

synchronni_mechanika_zidle

Co je to optimální síla protiváhy?

Aby bylo možné sedět skutečně dynamicky, je nesmírně důležité nastavit správně protitlak - tedy sílu, kterou vyvíjí opěrák na vaše záda. Každá dobrá synchronní mechanika je vybavená funkcí pro regulaci síly protitlaku. Jedná se o regulační prvek (šroub nebo klička), který se dle typu a provedení mechaniky nachází buď na spodní straně mechaniky, nebo na její boční - obvykle pravé straně.

Jak správně nastavit sílu protiváhy?

Odblokujte mechaniku, opřete se do opěráku židle a zaujměte mírně zakloněnou polohu. Nyní se uvolněte a povolte břišní svaly. Pokud bude pod tíhou vašich zad opěrák ustupovat dozadu, je potřeba přidat na síle protitlaku (obvykle otáčením regulačního prvku po směru hodinových ručiček).

Pokud vás bude opěrák naopak tlačit dopředu směrem k pracovnímu stolu, je síla protitlaku příliš velká a je potřeba ubrat. Není dobré s židlí zápasit a držet vybranou pozici zatnutými břišními svaly. Uvědomte si, že někde uvnitř synchronní mechaniky je ocelová pružina a pokud bych si měl vsadit, zda déle vydrží vaše břišní svaly, nebo ocelová pružina, tak bych si rozhodně vsadil na tu pružinu.

Správné nastavení poznáte tak, že se stanete pánem nad svojí židlí. Vy si určíte, v jaké pozici chcete sedět a židle - respektive její opěrák vám bude klást jen takový odpor, aby vás ve zvolené pozici udržela. Nic víc, nic míň.


Velmi často se setkávám se zákazníky, kteří hledají novou kvalitní židli, která by  pomohla od bolesti zad a vzápětí dodají, že si u židle nepřejí žádné houpání.

Bohužel to dává asi stejný smysl, jako kdybyste například měli výraznou nadváhu  a potřebovali shodit nějaká kila dolů, a na druhou stranu byste do svého života nechtěli zařadit potřebné změny (více pohybu, dietu atd.).

Přání je jedna věc, ale  bez akce skutek utek ))

Především - synchronní mechanika a zdravé sezení není o "houpání". Je to o jemných, trvalých a častých změnách polohy zad. 

Dobře zvolená a nastavená pracovní židle pomáhá předcházet jednostrannému zatížení. Aktivuje a zachovává přirozené procesy těla. Moderní ergonomické podporují dynamické sezení mimo jiné tím, že umožňují neustálý kontakt zad s ergonomicky tvarovaným opěrákem, čímž dochází k významnému snížení tlaku na meziobratlové ploténky.

Příště si povíme více o tom, jak vybírat vhodnou pracovní židli.  A mezitím se hýbejte a buďte šťastní ))