Ergonomická židle FLEXI se objevila v nabídce českého výrobce židlí RIM již v roce 2014. Jde o špičkový výrobek, na jehož designu se podílel italský designér Massimo Costaglio. 

Přestože to nebylo proplánovaným záměrem, ergonomické židle FLEXI překvapivě rychle vytlačili tehdejší vlajkovou loď (židli JET) takovým způsobem, že od roku 2017 jí výrobce zcela stáhl ze své nabídky.

Co stojí za prodejními úspěchy židlí Flexi? (link na oddělení Flexi)

Nepochybně jde o perfektně vyvážený mix nadčasového a mimořádně povedeného designu ve spojení s perfektním dílenským zpracováním. Židle je dostatečně pevná a kvalitní, aby bez problémů sloužila po dlouhá léta nejen v domácích kancelářích, ale především v náročném prostředí kancelářských provozů.

Kvalitních židlí je na trhu celá řada a kvalita sama o sobě ještě nezaručuje prodejní úspěch. V případě židlí FLEXI jde bezesporu o zdařilý mix dobře sladěných komponent a doplňků, které spoluvytvářejí perfektní komfort sezení.

Design a možnosti barevného provedení.

Židle FLEXI vynikají vysoce nadčasovým designem. Líbivý design je jistě jedna věc, ovšem bez dostatečných možností přizpůsobení výrobku individuálním požadavkům uživatelů by pouze dobrý design k úspěchu nestačil. Je jisté, že ke skvělým prodejním výsledkům nemalou měrou přispívá absolutní volnost ve výběru barev. Je možné volit bílé nebo černé odstíny plastu. Rovněž čalounění sedáku nabízí nebývale širokou barevnou paletu kvalitních potahových materiálů i prodyšných síťovin. Každý náročný zákazník, včetně architektů, si tak přijde na své.

Čím více design, tím méně ergonomie.

Inu známe to jistě všichni z vlastní zkušenosti. Kolikrát se nám do ruky dostal krásný, ale nepraktický výrobek. U kancelářských židlí to bohužel platí dvojnásob. Ergonomii designem zkrátka neukecáš. Zřejmě proto je židlí, které nabízejí skutečně dobrou ergonomickou hodnotu a kvalitní design tak žalostně málo. I v tomto ohledu patří židle Flexi mezi to nejlepší na trhu.

Pro koho je židle vhodná a co z ní dělá jednu z nejlepších židlí?

Než se důkladněji podíváme na jednotlivé části židle, tak ve zkratce shrneme to podstatné.

Univerzálnost.

Židle Flexi je dokonale univerzální. Snadno se přizpůsobí postavám vysokým od cca 160-195 cm a bez ohledu na výšku sedících všem poskytuje výtečný komfort sezení. Z pohledu jednotlivce možná nezajímavá vlastnost, z pohledu nákupčího nějaké společnosti naopak vlastnost vysoce ceněná. Nákupem jediného typu židle lze uspokojit potřeby téměř všech zaměstnanců.

Cena.

Ve srovnání se jinými výrobky nabízí židle Flexi dokonalý poměr cena/výkon. Jistě naleznete stovky levnějších židlí. Pravdou je, že najdete i stovky dražších modelů. Ovšem ergonomická hodnota židle je na vysoké úrovni a jen velmi málo židlí se Flexi vyrovná.

Záruka, servis a životnost výrobku.

Perfektní kvalitu výrobku doplňuje 5letá záruka. Během záruky se lze spolehnout na servis u zákazníka. Zkrátka pokud se něco pokazí, není potřeba židli nikam posílat, protože problém odstraní přímo u vás servisní technik výrobce. Samozřejmostí je také pozáruční servis.

Kvalitní synchronní mechanismus pro dynamické sezení

Alfou i omegou každé kvalitní židle je mechanika. Ergonomická židle ze své podstaty musí umožnit co nejpohodlnější a nejzdravější sezení. A sedět co nejzdravěji vyžaduje dynamické sezení. Ostatně o principu dynamického sezení jsme psali v jednom z předchozích článků.

Flexi používají vysoce kvalitní a osvědčené synchronní mechaniky s komfortním nastavením tuhosti odporu opěráku pomocí boční výsuvné kličky, nebo synchronní mechaniky s automatickým nastavením. O výhodách i nevýhodách jednotlivých řešení jsme psali v článku XX

O kvalitě použitých mechanik víme své. Za několik let jsme prodali stovky židlí Flexi a ani v jednom případě jsme neřešili žádnou reklamaci nebo problém s mechanikou.

Opěrák židle

Synchronní mechanika společně se sedákem a opěrákem zásadně ovlivňují celkovou ergonomii a komfort každé židle. Pouze dokonalé sladění těchto komponent dává šanci pro vznik dobré židle.  Židle Flexi disponuje ergonomicky tvarovaným výškově nastavitelným opěrákem (systém UP-DOWN). Opěrák je dostatečně vysoký, aby poskytl perfektní oporu zad nejen malým, ale také vysokým postavám.

Boční linie opěráku, které se dotýká s bedry sedícího, je zřetelně zakřivená. A právě toto místo opěradla lze za příplatek doplnit o elastickou výškově nastavitelnou bederní opěru zad. VŽDY doporučujeme bederní opěru zakoupit. Jedná se o levný, ale přitom veledůležitý ergonomický doplněk, který zásadním způsobem vylepšuje komfort sezení a celkovou ergonomii židle.

Opěrka hlavy

Za příplatek je možné židle vybavit opěrku hlavy. Ta umožňuje nejen nastavení výšky, ale také sklonu. U opěrky hlavy je potřeba zvýšené obezřetnosti. Přes možnost nastavení výšky i sklonu je opěrka hlavy poněkud předsazená směrem kupředu. Toto řešení vyhovuje většině mužů. Ovšem u holek, u kterých je typické vzpřímenější držení těla, může předsunutá opěrka hlavy představovat problém. Pokud uvažujete o doplnění opěrky hlavy k židli Flexi, jednoznačně doporučujeme židli s opěrkou hlavy vyzkoušet.

Sedák, funkce posunu a náklonu sedáku.

Sedák židle je čalouněný do velice kvalitní PUR pěny. Mírně tvrdší sezení je bohatě vynahrazeno nesmírně dlouhou životností. Ostatně nikdo si nepřeje za pár měsíců sedět na prosezeném levném molitanu. Optimálně zvolená délka sedáku vyhovuje menším postavám, ale díky funkci posunu sedáku se perfektně přizpůsobí i vysokým postavám. Celkově je židle vhodná a snadno nastavitelná pro postavy s výškou od cca 160-195 cm.

Područky

Standardně se židle FLEXI dodává bez područek. Je na každém uživateli, zda je ke své práci potřebuje a jak je při práci používá. Z toho plyne možnost výběru optimálních područí.

Výchozí volba představují područky BR-082, které umožňují nastavení výšky. Loketníky jsou vyrobené z na dotyk příjemného měkkého polyuretanu. Pro koho jsou tyto područky vhodné? Jde o ideální volbu v případě, kdy područky používáte jen sporadicky. Drtivá většina uživatelů je navyklá pracovat tak, že mají ruce na stole a područky se nacházejí ve snížené pozici pod stolem. Sedící tak područky využívá jen občas, ve chvílích relaxace.

Výrazně méně lidí používá područky skutečně aktivně. Tedy tak, že výška loketníků koresponduje s výškou pracovní desky. Loketníky tak tvoří jakousi prodlouženou pracovní plochu stolu.

V tomto případě jsou vhodné područky BR-083, jejíž loketníky je možné posouvat vpřed/vzad a také je možné nastavit šířku mezi područkami. Právě možnost nastavení šířky mezi područkami je skvělá pro drobnější, nebo naopak korpulentnější postavy.

Pokud používáte područky aktivně, potom volte područky BR-084. Loketníky těchto područek lze nastavovat také do stran, což z hlediska ergonomie poskytuje nejlepší možnou oporu pro ruce. 

Kříže, písty, kolečka

Židle je standardně vybavena velice kvalitním černým nylonovým křížem. Pokud vaše hmotnost nepřesahuje cca 110 kg, potom se jedná o ideální a nejlevnější volbu. Za příplatek je možné židli dodat s hliníkovým křížem. Nejprodávanější variantou je hliníkový kříž v leštěném provedení (připomíná chromovanou povrchovou úpravu).  Jde sice o subjektivní pocit, ale dle mého názoru prakticky každá židle vypadá o hodně lépe právě s hliníkovým leštěným křížem. Je to jako s krásným autem na škaredých kolech. Pokud je tedy Vaše hmotnost vyšší než cca 110 kg, nebo vám nezáleží na pár stokorunách navíc, potom rozhodně doporučuji leštěný hliníkový kříž. Židle s ním vypadají prostě skvostně.

Co se týče použitých pístů, přinejmenším kvalitu není potřeba řešit. Je zkrátka příkladná. Měříte-li do cca 185 cm, vystačíte si se standardním pístem. Jste-li vyšší, doporučujeme příplatkový prodloužený píst. A nehledíte-li na každou korunu, doporučujeme židli vybavit příplatkovým pístem s funkcí odpružení. Odpružený píst opět posouvá celkový komfort židle o něco dále.

Stejně jako v případě pístů, rovněž nabízená kolečka jsou vysoce kvalitní. Doporučujeme vybrat pogumovaná kolečka. Jsou velice kvalitní, bez příplatku a mimoto jsou univerzální. Je možné je použít jak pro měkké typy podlah (koberce), tak pro tvrdé podlahy (beton, lino, vinyl, parkety, apod.).

Balení židle

V zásadě existují 3 možnosti v jakém stavu se židle Flexi dodávají. Nejrozumnější variantou, která optimálně spojuje ochranu výrobku v průběhu přepravy vzhledem k úrovni ochrany židle až po náklady na dopravu je dodání v krabici o rozměrech 46x68x76 cm (0,24m3). V tomto případě se židle dodává v částečně demontovaném stavu. Celá montáž výrobku spočívá v jednoduché a rychlé kompletaci spodní části židle. Tedy do kříže židle zasunete kolečka a píst. Vše je rychlé a není zapotřebí žádné nářadí. Synchronní mechanismus a případně područky (pokud jste si je objednali) jsou již k sedáku namontované. Je pouze potřeba přišroubovat 3 šrouby opěrák k mechanice židle. Tedy úkon, který zvládne během pár vteřin skutečně každý.

Existuje samozřejmě možnost dodání zboží v téměř smontovaném stavu. V tomto případě Vám bude doručena skutečně obří krabice (rozměry cca 107x67x58 cm (0,42m3).

Zážitek z rozbalování je perfektní. Otevřete krabici a objeví se sestavená židle. Chce to ale hodně místa )). Osobně spatřuji jistou nevýhodu nejen ve zvýšené možnosti poškození výrobku během přepravy, ale také ve velice vysoké ceně za přepravné. Je potřeba si uvědomit, že většina přepravců umožňuje přepravu zásilek do rozměrů cca 60x60x80 cm. Větší zásilky je nutné posílat specializovanými přepravními společnostmi a náklady na dopravu se pohybují (dle vzdálenosti) od cca 500 do 1300 Kč. Myslím si, že v tomto případě skutečně nepředstavuje přišroubování 3 šroubů tak zásadní problém.

K židli je přiložena „uvítací“ brožurka vytištěná na luxusním papíře. Z ní se dozvíte, jak židli sestavit, ale také jak jí nastavit a používat. 

 Přidte si k nám vyzkoušet židle FLEXI. Rádi Vám předvedeme všechny její výhody a přednosti a to vše se zárukou nejlepší ceny.

Nejprodávanější židlí z řady Flexi je židle FLEXI 1104.

Židle FLEXI v Brně.