Je vůbec dětská rostoucí židle zapotřebí?

Mnozí z Vás si jistě vzpomenou na své vlastní dětství, kdy jste školní úkoly psali na obyčejné jídelní židli v kuchyni, zatímco maminka připravovala večeři. Od těch dob se mnoho věcí změnilo a těžko soudit, zda je tomu dobře, či nikoliv.  

Má tedy nákup dětské rostoucí židle význam?  A kdy o tom uvažovat?

Pořízením židle a stolu vytvoříte dítěti jeho vlastní pracovní prostor, který ho nepochybně motivuje k „lepším výkonům“. Od útlého věku si tak děti mj. vytvářejí užitečné pracovní návyky. Mají své vlastní místo, díky kterému mohou realizovat mnoho svých snů a nápadů, ale také místo, o které je potřeba pečovat (uklízet). 

Pokud tedy uvažujete o nákupu dětské rostoucí židle, je vhodné se na chvíli důkladně zamyslet. Především je nutné vzít v úvahu věk a výšku dítěte, pro které budete židli kupovat.

Nákup dětské rostoucí židle má význam především u začínajících školáků, případně také u starších, avšak vzrůstem menších dětí. Pro 11leté dítě nebo dítě s výškou přes cca 150 cm je již investice do rostoucí židle spíše zbytečná.

Malé shrnutí:

  • Pro předškoláky, malé a drobné děti má nákup rostoucí židle zcela jistě význam.
  • U starších nebo vyšších dětí je možné přeskočit rostoucí židli a koupit například poměrně praktickou a synchronní židli 1140 ASYN nebo 1640 ASYN
  • U dětí s výškou okolo 160 cm a hmotností alespoň 45 kg má význam uvažovat o židli se synchronní mechanikou, která podporuje dynamické sezení.

Možná jste již na internetu pátrali po vhodných rostoucích židlích a přitom jste našli modely za 10 i více tisíc korun. Má ale taková investice skutečně smysl?

Základním úkolem drtivé většiny dětských rostoucích židlí není poskytovat zdravé, natož dynamické sezení (jistě šokující informace).

Jejich primárním účelem je především to, aby se dítě do židle vůbec pohodlně usadilo. Alespoň na chvíli, než si vypracuje úkoly.

Nikdo od dětí nečeká, že v židli stráví 8 hodin. Nečekají to výrobci, lékaři a věřím, že v zájmu vlastních dětí ani Vy ne. Dětská rostoucí židle dokonale splní svůj účel především v době základní školní docházky.

Teprve opuštěním základní školy a nástupem na střední školu se dá předpokládat, že děti stráví sezením při učení nebo zábavě podstatně více času. V té době budou mít také již dostatečnou hmotnost a výšku, při které nastává ta správná chvíle pro nákup skutečně kvalitní ergonomické nebo zdravotní židle.

a

a

a

a

a

a

Ale vraťme se zpátky k dětské rostoucí židli. Jak tedy fungují dětské rostoucí židle?

Chcete-li sedět správně, a je skutečně jedno, zda se bavíme o dítěti nebo dospělém člověku, je nutné při sezení využívat celou hloubku sedáku. Tedy posadit se co nejvíce dozadu směrem k opěráku židle. Mezi podkolenní jamkou a hranou sedáku by přitom měla zůstat několikacentimetrová mezera, aby nedocházelo k přiškrcování tepen.

Dětské rostoucí židle jsou konstruovány tak, aby především umožnily v co největším rozsahu měnit a přizpůsobovat hloubku sedáku pro optimální míru pohodlí různě velkým postavám dětí. V lepších případech jsou židle vybaveny výškově nastavitelným opěrákem nebo područemi. Toť obvykle vše podstatné.

Pokud se tedy bavíme o výrobku, který je schopen nastavit pouze (byť enormní) hloubku sezení, je skutečně cena 10 či více tisíc korun adekvátní?

Obzvláště vezmeme-li v úvahu, že dospělá osoba si za tuto částku bez větších problémů koupí poměrně kvalitní a dobře vybavenou ergonomickou židli s prvky jako:  

  • nastavitelná opěrka hlavy
  • výškově nastavitelný opěrák zad
  • nastavitelná bederní opěrka zad
  • funkce posunu či náklonu sedáku
  • výškově nastavitelné područky
  • kvalitní studená pěna na sedáku nebo opěradle

Mezi velice kvalitní ergonomické židle patří například židle Lyra 207, nebo židle B2

Tak proč to u dospělých jde a u dětí ne?

Aby mohlo sedět dítě dynamicky, muselo by sedět na židli vybavené synchronní mechanikou, která by byla schopna pracovat s velmi malou hmotností dětí (nastavení přítlaku opěráku). Ale takové synchronní mechaniky prakticky neexistují. Většina synchronních mechanik je schopna nastavení pro osoby s hmotností od 45 kg výše. Takovou hmotnost nemají některé děti ani v 9. třídě...

A teď to horší

Bohužel praxe některých výrobců či dovozců funguje na brilantně promyšleném marketingu. Nejprve řádně postrašit a vyděsit rodiče vadnými a pokřivenými dětmi a následně nabídnout (obvykle předražené) řešení. Jen si vzpomeňte na sebe a školní úkoly, které jste dělali v kuchyni... většina z nás to celkem v pohodě přežila.

A řešení?

Jak jsme zmínili již výše. Neřešíte-li finance nebo Vás zkrátka nějaký výrobek přesvědčil, směle do toho. Nejspíš neuděláte chybu.

Osobně bych volil nějaké optimální řešení (cena / výkon). Například židle Fuxo, případně značkovější výrobek Actikid. Dětská rostoucí židle by Vám měla bez většího problému vydržet po celou základní školní docházku. Vstupní vyšší investice do rostoucí židle se zcela jistě vyplatí.

Mnoho rodičů se snaží při výběru židle vycházet z vlastních zkušeností nabytých prací u PC. Děti nejsou dospělí. Osobně zastávám názor, že děti by na židli měly strávit co nejméně času.

Neporovnávejte proto dětské židle perspektivou vlastních zkušeností. Nechtějte po dětech, aby trávily v židli hodně času. Pro zdravý vývoj dětí je dostatek pohybu naprosto klíčový. Dlouhé sezení je špatné nejen pro děti.

Pokud máte možnost, vezměte děti a navštivte nějakou specializovanou prodejnu, ve které si můžete osobně rostoucí židle vyzkoušet. Zkušený prodejce při prvním pohledu na dítě odhadne a navrhne nejoptimálnější možné řešení pro vaše dítě i peněženku.

 

Příště se podíváme na to, jak pro děti vybrat pracovní stůl

Příklady vhodných dětských rostoucích židlí: 

Příklady židlí pro starší nebo odrostlejší děti: 

  • pracovní židle 1180
  • pracovní židle 1140
  • vybrat další vhodné modely

UŠETŘETE HODNĚ PENĚZ A VYUŽIJTE PRÁVĚ PROBÍHAJÍCÍ AKCI: NAMALUJ MI OBRÁZEK

Kontaktujte nás a my Vám rádi pomůžeme s výběrem rostoucí židle nebo židle, která bude vhodná pro Vaše dítě.