Jaké typy synchronních mechanik používají kvalitní ergonomické židle od předního českého výrobce LD Seating ?

V jednom z předchozích článků jsme si vysvětlili, co je to dynamické sezení a jak ho docílit.

Na židli lze sedět staticky nebo dynamicky. Staticky sedět se dá například na kuchyňské židli. Nebo na kancelářské, pokud je "hloupá", nebo jí neumíte správně nastavit a používat.

Předpokládám, že netoužíte po bolesti zad a proto Vás bude zajímat princip dynamického sezení, o které se starají právě synchronní mechaniky. 

Princip synchronní mechaniky vidíte na animovaném obrázku. Je-li mechanika odemčená, nastavuje židle automaticky optimální úhel mezi sedákem a opěradlem židle.

Naprosto klíčové je správné nastavení tuhosti odporu houpání. Zjednodušeně by se dalo říci, že opěrák židle by Vám měl klást jen tak velký odpor, aby Vás udržel v pozici ve které chcete sedět. Nic víc, nic méně. Opěrák židle by Vás neměl přetlačovat směrem k pracovní ploše, ale také by neměla být síla odporu tak nízká, že máte obavu se do židle opřít.

A v čem spočívá to dynamické sezení? Určitě ne v tom, že by jste se na židli houpali jako děti. Jde o nekonečné množství malých pohybů. Sedíte na židli, občas se předkloníte. Občas zakloníte. Židle přitom neustále nastavuje optimální úhel mezi sedákem a opěradlem. 

Synchronní mechaniky SY

Základní, nicméně velice kvalitní typ synchronní mechaniky. Nastavení tuhosti odporu houpání se provádí pomocí mohutného plastového "šroubu" na spodní části mechaniky. U většiny židlí se jedná o základní bezpříplatkovou mechaniku. Pokud se při sezení na židli nestřídáte s někým, kdo má výrazně odlišnou hmotnost, potom je synchronní mechaniky SY zcela dostačující volba. Mechaniku lze obvykle zablokovat v 5 pozicích. 

Synchronní mechanika SYS

Oproti předchozí mechanice SY se u mechaniky SYS nastavuje tuhost odporu o poznání komfortněji díky výsuvné kličce. Ta je umístěná na boční straně židle a je tudíž lépe dostupná. Nastavení tuhosti odporu zad je velice přesné a každý uživatel je schopen židli naladit přesně na sebe. Pro koho je vhodná? Pro každého, kdo jí chce )). Obzvláště vhodná je v případech, kdy se na jedné židli střídají dvě hmotnostně odlišné postavy. Přenastavení židle je mnohem pohodlnější, komfortnější a rychlejší. Mechaniku lze obvykle zablokovat v 5 pozicích.

Synchronní mechanika SYQ

Oproti předchozí mechanice SYS se nastavení tuhosti odporu zad neprovádí pomocí boční výsuvné kličky. Mechanika je vybavena bočním otočným prvkem s přednastavenými limity tuhosti houpání. Nastavení tuhosti odporu zad je tedy velice rychlé, byť nemusí být tak přesné jako v předchozím případě. Mechaniku lze obvykle zablokovat v 5 pozicích.

Synchronní mechanika AT (automat)

Zjednodušeně by se dalo říci, se si Vás mechanika AT zváží a sama nastaví tuhost odporu zad. Je to rychlé a bezstarostné. Optimální řešení pro provozy, kde se na jedné židli střídá více lidí atd. Nevýhodou tohoto řešení je fakt, že nastavení tuhosti odporu zad nemusí odpovídat Vaším potřebám. Zkrátka mechanika nastavuje odpor dle Vaší hmotnosti, nebere ale v potaz tělesné proporce. Mechaniku lze obvykle zablokovat v 5 pozicích. 

Synchronní mechanika SYA

Pokud už toužíte po židli s automatickým nastavením tuhosti odporu zad, potom volte mechaniku SYA. Oproti předchozí mechanice AT dokáže tato mechanika automaticky přednastavit odporu opěráku, navíc ale máte možnost pomoci otočného voliče umístěného na pravé straně tuhost upravit.