Bolí Vás záda, přestože máte (možná) dobrou židli ? 

Problém může být v nevhodně zvoleném modelu pracovní židle. 

Máte představu, jak si vybrat správnou židli? 
Pokud čtete tyto řádky, možná jste při koupi své židle neměli štěstí. Nebo o nové židli uvažujete a právě hledáte užitečné informace.

No, a v nejlepším případě dobře vybranou židli vlastníte a jen se bavíte ).

Hledáte-li zatím novou židli, zastavte se k nám. Zkušený odborník poradí a vysvětlí, co je při výběru židle důležité a co nikoliv.

A jaká je jedna z důležitých zásad, která ovlivňuje výběr správné židle? 

ŽIDLE MUSÍ POSKYTOVAT OPTIMÁLNÍ OPORU V PŘEVLÁDAJÍCÍ PRACOVNÍ POZICI. 

Je nesmírně důležité zamyslet se nad způsobem vaší práce a uvědomit si, ve které pracovní poloze trávíte nejvíce času.

Pokud máte to štěstí a druh vykonávané práce vám umožňuje pracovat v zakloněné pozici, je vše v nejlepším pořádku. Poměrně snadno naleznete vhodnou pracovní židli. Navíc v čím větším záklonu sedíte, tím méně přetěžujete páteř (tzv efekt zero-gravity). Ostatně pro tento styl práce je možné zakoupit speciální lehátkové ergonomické židle (viz obrázek).

Skutečnost je ale taková, že většina lidí pracuje a tráví mnoho času v mírně dopředné pozici nad pracovní plochou stolu. Je proto velice důležité, aby opěrák vaší židle byl schopen poskytnout adekvátní oporu zádům i v této mírně dopředné pozici.

Zde bohužel narazíme na jistý nesoulad mezi běžnou praxí a tzv. ideálním stavem, tedy teorií o správném sezení. Podle ní bychom měli sedět tak, aby všechny úhly byly otevřené. 

 

Zní to jistě zajímavě, ale praxe je mnohdy zcela odlišná. K čemu je ideální ergonomická židle, pokud mi není schopna poskytnout oporu v té pozici, ve které trávím nejvíce času?

Naštěstí se na trhu nacházejí kvalitní ergonomické židle, jejíž opěráky jsou schopné sledovat dostatečný dopředný náklon. Jen je nutno uvést, že je jich skutečně velmi málo... Příkladem velmi dobré pracovní židle je například židle B2 Express, ergonomické židle LYRA nebo například židle FLASH.  

PAMATUJTE - pokud uvažujete o nákupu kvalitní ergonomické židle, potom vždy doporučuji návštěvu specializované prodejny. Tam vám budou schopni poradit s výběrem židle, která bude vzhledem k vašim tělesným proporcím i pracovním potřebám nejlépe vyhovovat.

Nechť je částka utracená za židli skutečně dobrou investicí do vašeho zdraví. Rozhodně nedoporučuji řešit nákup kvalitní ergonomické židle v řetězcích, kde vám pravděpodobně nikdo odborně neporadí a o ergonomické hodnotě nabízených produktů lze směle pochybovat.