Židle STREAM 280 patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ergonomické židle předního českého výrobce LD Seating.  

Na českém trhu jde zároveň o jeden z nejprodávanějších modelů v kategorii židlí s čalouněným opěrákem.  
Dobré prodejní výsledky zcela jistě nejsou náhodné.

Pro koho je židle určena, jaké jsou její přednosti i nevýhody?  

Jak bylo řečeno výše, jedná se o židli s čalouněným opěrákem i sedákem. Tedy typ židle, který v posledních letech válcují síťované židle.   
 
Víte, jaké jsou výhody židle se síťovaným opěrákem?  
Opěrák krásně větrá. 
A víte, jaká je jejích nevýhoda? Je to prosté - opěrák větrá.  

Tradičně na teplo choulostivější ženy obvykle upřednostňují židle s čalouněnými opěráky.  

Pojďme tedy začít právě od opěradla židle Stream.  

Ostré rysy, výrazné, avšak elegantní tvary, krásný design. Výplň opěráku tvoří kvalitní studená pěna. Poměrně vysoký opěrák židle (57 cm) vyniká mimořádně účinným tvarováním v bederní části zad. Obzvláště v kombinaci s volitelnou vzduchově nastavitelnou bederní opěrkou poskytuje židle příkladnou oporu v bedrech sedícího.

Sebelepší tvarování v bederní části opěráku se snadno mine účinkem, jestliže není možné umístit zakřivení do správné výšky. Naštěstí je židle Stream standardně vybavená funkcí UP-DOWN, která umožňuje snadno a rychle upravit výšku opěráku dle aktuální potřeby.  

Vzduchová bederní opěrka  

Poměrně výrazné tvarování opěráku v bederní části zad je možné vylepšit příplatkovou vzduchovou bederní opěrkou. Pomocí malé pumpičky je možné tvarovat, a tím aktivně měnit, míru zakřivení bederní části opěradla. Vřele doporučuji bederní opěrku zakoupit. Jsem si naprosto jistý, že se jedná o dobrou investici do vlastního zdraví.  

Dopředný náklon opěráku 

I v tomto ohledu patří židle k tomu nejlepším na trhu. Nevíte, co je to dopředný náklon opěráku a k čemu je to důležité. V tom případě si přečtěte krátký článek o tom, jak správně sedět.   

Opěrka hlavy  

Za příplatek je možné vybavit židli opěrkou hlavy. Ta umožňuje nejen nastavení výšky, ale také sklonu. Opěrka hlavy nepatří mezi klíčové prvky, které jsou nezbytné pro pohodlné sezení. Trávíte-li při sezení mnoho času v zakloněné pozici, potom bude opěrka hlavy potřebným, byť příplatkovým doplňkem. 

Sedák židle 

Na první pohled ergonomicky tvarovaný sedák poskytuje vynikající pohodlí. Vnitřní část sedáku je tvořena z vysoce kvalitní studené pěny. Ta zaručuji, že si sedák ponechá své vlastnosti i po dlouhých letech užívání. Ostře řezané tvary v kombinaci s ručně šitým čalouněním židli dodávají punc nadčasové elegance. Za příplatek je možné sedák vybavit funkcí posunu sedáku i dopředného náklonu sedáku. Dlužno podotknout, že sedák židle je poměrně dlouhý (cca 48 cm) a posun sedáku u menších typů postav, nebo u osob s kratšími nohami není nutný. Nicméně se jedná o užitečný, a ne příliš drahý doplněk a nelze než jeho nákup doporučit.   

Područky 

Židle Stream se standardně dodává bez područek. Je na každém uživateli, zda je ke své práci potřebuje a jak je při práci používá. Za příplatek lze dokoupit několik typů područí. 

Používáte područky jen sporadicky? Potom považuji za optimální volbu područky BR-09. Ty umožňují nastavení výšky, přičemž loketníky jsou vyrobeny z měkkého polyuretanu. 

Univerzální a optimální volbou však beze sporu budou područky BR-210. Loketníky těchto područí je možné posouvat vpřed/vzad a také je možné nastavit šířku mezi područkami. Právě možnost nastavení šířky mezi područkami je skvělá pro drobnější, nebo naopak korpulentnější typy postav. 

Použité mechaniky  

Mechanika každé židle určuje její dynamické vlastnost a zásadně ovlivňují její použitelnost. Židle Stream se dodává s kvalitními synchronními mechanikami SY a SYS. Co je to synchronní mechanika i rozdíly mezi nimi najdete v článku zde.  

židle Stream 280 SYŽidle Stream 280 SY (nastavení tuhosti odporu zad se provádí pomocí plastového šroubu umístěného na spodní přední straně mechaniky)

zidle Stream 280 SYS

Židle Stream 280 SYS (nastavení tuhosti odporu zad se provádí pomocí boční výsuvné kličky)

Kříže, kolečka, kvalita výrobku 

Protože hovoříme o značkovém českém výrobku, omezím se pouze na konstatování, že židle Stream vyniká perfektním dílenským zpracováním a skvělou kvalitou použitých materiálů. Židle tak bude sloužit po dlouhá léta, a to nejen v domácím prostředí, ale také v náročném prostředí kancelářských provozů. 

Židle je standardně vybavena velice kvalitním nylonovým černým křížem. Pokud vaše hmotnost nepřesahuje cca 110 kg, potom se jedná o ideální a zároveň nejlevnější volbu. Za příplatek je možné židli dodat s hliníkovým křížem v několika barevných odstínech. Nejprodávanější variantou je hliníkový kříž v leštěném provedení (připomíná chromovanou povrchovou úpravu).   

Rovněž nabízená kolečka jsou vysoce kvalitní. Doporučujeme vybrat pogumovaná kolečka. Jsou velice kvalitní, bez příplatku a mimoto jsou univerzální. Je možné je použít jak pro měkké typy podlah (koberce), tak pro tvrdé podlahy (beton, lino, vinyl, parkety, apod.). 

Balení židle 

Židle Stream, stejně jako většina židlí LD Seating, se dodávají v částečném demontu.  
Celá montáž výrobku spočívá v jednoduché a rychlé kompletaci spodní části židle. Tedy do kříže židle zasunete kolečka a píst. Vše je rychlé a není potřeba nářadí. K židli je přiložena „uvítací“ brožurka s informacemi o výrobku, jeho nastavení i údržbě.  

Pro koho je židle určena a do jaké míry je univerzální?  

Židle STREAM patří mezi krásné a nadčasové modely židlí k PC. Ostře řezané kontury čalounění i elegantní plastové kryty opěráku dodávají židli punc originality a elegance. 

Díky dobře odladěným materiálům je židle optimálně tvrdá. Respektive čalounění není ani příliš měkké, ale ani zbytečně tvrdé. Vše je přesně jak má být.  

Naprostou samozřejmostí je možnost volby z velké palety barevných odstínů několika typů vysoce kvalitních potahových látek. Každý uživatel si snadno vybere a uzpůsobí konečnou podobu nové židle tak, aby dokonale korespondovala s interiérem, ve kterém bude použita. 

Židle Stream patří mezi univerzální židle, které se snadno přizpůsobí postavám vysokým od cca 160 do 195 cm. Snad jen mírně nadstandardní délka sedáku může působit problém malým postavám, nebo osobám s krátkýma nohama. Horní část opěráku je poměrně výrazně zúžená (cca 34 cm) a zaoblená. Toto řešení nemusí vyhovovat postavám s širokými rameny (typicky svalnatí muži). Tvar židle Stream naopak perfektně vyhovuje ženám, nebo vyšším štíhlým osobám. 

Námi zjištěné rozměry  

sedák v nejširším místě cca 50 cm 
délka sedáku cca 48 cm 
opěrák v nejširším místě cca 45 cm 
horní část opěráku cca 35 cm 
výška opěráku cca 57 cm 
nastavený výšky opěráku cca 6 cm 
šířka podhlavníku 30 cm, výška cca 17 cm 

Vzhledem k „zaoblení“ se jedná o orientační rozměry...